top of page

PLANERAD VALPKULL

- Vi planerar valpkull till sommaren 2024 -

Vi hoppas på valpar efter EDDIE & LOWIS 

Luxberry Ace Of Spades & Pemberwood's Lowis

 

1/5 2022 föddes den första kullen på vår kennel.

Vår tik Pemberwood's Lowis parades med Siggen's Ignition. Vi är otroligt glada över de valpar som blev så nu känner vi oss redo att fortsätta på Lowis-spåret och se vad för goda bullar som kan bakas i hennes mage denna gång.  

 

Är du intresserad av en valp från oss under 2024 eller i framtiden får du gärna höra av dig och eventuellt komma och hälsa på oss.  

På vår sida Köpa Valp kan du fylla i ett intresseformulär så vi kan lära oss mer om dig och se om en valp efter Lowis kan matcha med dig.

Följ oss gärna på sociala medier så länge!

DSC_0136_edited.png

Under sommaren 2024 kommer Lowis, Pemberwood's Lowis, förhoppningsvis paras med den härliga hanen Eddie, Luxberry Ace of Spades.

Jag älskar själv att få ta del av andra uppfödares tankar vid val av avelsdjur. Så därför vill jag delge mina!  

Med första kullen gjorde jag en lång video på youtube, men denna gång blir det i textform för den som är intresserad. Mycket nöje:

EDDIE & LOWIS

I stort har jag letat efter en hane som är trygg, snäll och enkel i vardagen. Helt enkelt för att jag vill lyfta fram trevligt temperament som ett stabilt avelsspår. Så en hane som går bra ihop med andra hundar och som inte "muckar gräl". Som är enkel att ha med och som gillar att hänga med på saker.

Jag har också letat efter en frisk hane som kommer från linjer utan sjukdomshistoria och som har friska avkommor. Jag hade gärna velat använda en hane som är höftledsröntgad men har förlikat mig med tanken att det inte är gjort i tillräckligt stor utsträckning i Sverige idag och jag inte kan begränsa mig till de hanar som faktiskt är röntgade. Samt att höfterna på pembroke inte är ett så pass stort problem som jag tidigare trott. Och eftersom att Lowis är röntgad med B/B så vägar jag ta en sådan chansning.

Lowis kommer från en tiklinje där relativt många avkommor har gått i avel. Så med tanke på Sveriges avelsbas vill jag hitta en hane som inte är använd så mycket eller som inte också kommer från en släkt med många individer som går i avel.

Exteriört har jag i första hand letat efter en hane med naturlig balans i kroppen! Men också ett vackert/sött men maskulint huvud med snällt uttryck och så den där (jäkla) stubbsvansen. Men oj vad jag har spretat åt olika håll! Det finns ändå ett gäng fina hanar i Sverige, men så behöver de också "matcha" Lowis på ett sätt som JAG tror på..

Efter hennes första valpkull har jag tänkt att jag behöver en något mindre hane med något mindre öron, eller en hane som t.ex. gett mindre avkommor. Detta då Lowis valpar blev desto större med öron som reste sig med nöd och näppe.

423221415_778113394241887_2739150916231132923_n.jpg
423221134_1745529369290216_2746846116616042173_n.jpg

Jag kan dock inte tacka Ulla nog, som lät mig använda Cigge, Siggen's Ignition, till min första kull. En helt otrolig hane som har givit mig helt otroliga valpar!

Och en otrolig start på min uppfödardröm!

Sedan tidigare vill jag gärna ha en hane som hjälper till att räta upp Lowis "flaws" så som något utsvängda och tunna framben och lång länd. Alltså en hane med grövre stomme, rak front och antingen längre bröstkorg eller kortare länd. Samtidigt vill jag att hundar från Lilla Räv's kennel ska kunna röra sig i varierad terräng och t.ex. klara sig bra på agility-banan, så de får inte bli för tunga eller ha bröstkorgen för nära marken. Det är en balansgång! 

Sist, men inte minst, så vill jag i mitt huvud kunna se denna hanes exteriör matcha Lowis. Som om man tar två lite halvt genomskinliga bilder, en på var hund, och lägger dem ovanpå varandra och ser var bilderna är lika och var de är olika. Matchar överlinjen, vinklarna, halsen, underlinjen, etc?

Om man då tänker bildernas siluetter som ramarna för hur valparna kommer se ut, så vill jag känna mig nöjd med allt som ryms inom dessa ramar,

hur det än kombineras. 

Så i slutet på 2019 fick jag se en bild på en fantastiskt fin röd, stubb, juniorhane som precis vunnit titel på Stora Stockholm. Jag vet att jag tänkte att han kommer vara ovanför "min nivå" om jag nu ska våga mig på att bli uppfödare. Men jag har ändå hållit koll på honom sedan dess och alltid tyckt om hans exteriör. 

 

I somras hade jag turen att stöta på honom på närmare håll några gånger, framförallt när vi var och tävlade i Mohed. Jag ser en hanhund som hänger vid ringen utan att bry sig om den märkliga situation som en utställning är. Han ställs sedan av en yngre tjej i ringen där han är glad, uppmärksam och framåt. Rör sig med ett trevligt steg och driv. Eddie verkar bara vara så enkel med ett sånt temperament som jag vill att mitt kennelnamn ska kunna stå för. 

Jag har också haft nöjet att få träffa några av hans avkommor på tävlingar under året.

Efter detta föll bitarna på plats. Eddie gick från klarhet till klarhet i mitt tycke.

eddie_vacker_bild.jpeg

Eddie är en frisk snart 5årig kille som bor med andra hundar, som alltid varit snäll mot de tikar han parat och som inte "muckar gräl". Han visar också på träningsglädje och engagemang. Snäll och go och glad helt enkelt.

Han har idag 26 avkommor inom 6 kullar. Men som jag förstår det är det bara två av dessa som gått i avel, och inte i närheten av Lowis linjer. På så vis känns det nytt och lite fräscht med Lowis & Eddie. 

Som jag förstår det är hans avkommor på det stora hela friska, snälla och trevliga familjehundar. Man kan se att han har en avkomma med Retinal dysplasi, RD. Det går att läsa mer om det HÄR. Lowis är ögonlyst Utan Anmärkning, UA.

Så var det  den där exteriören:
Han är en mindre hane med mindre öron - check!
Han kommer från linjer där jag gillar (utifrån bilder) alla individer både enskilt och som kombinationer i en hel stamtavla. På pappans sida har han lite gemensamma rötter med pappan till vår första kull, så även där hittar jag en röd tråd i min pembroke-smak och avel. 

Han är något närmre marken än vad Lowis är. Står balanserat på stabila, grova ben med en tass i vart hörn. Rak, ganska bred front. Och ett exceptionellt fint huvud med sött men maskulint uttryck. 

Det finns fler bilder på Eddie HÄR.

423541803_3122477757889720_4895291514499652410_n.jpg

När jag, i mitt huvud, lägger Eddies bild ovanpå Lowis bild är jag nöjd med alla möjliga kombinationer. 

Fästpunkt 1
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page