top of page

Mina Avelsmål & Min Ambition med
LILLA RÄV'S KENNEL

Liten Uppfödning av Welsh Corgi Pembroke i Nyhamnsläge i Skåne

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook

Ambitionen med min avel är att ge andra familjer samma möjlighet som vi fick, alltså möjligheten att ha en liten gosig familjemedlem som vill hänga med på allt man gör och prova alla möjliga hundsporter.

Jag brukar tänka att en pembroke kanske inte är rätt ras om man vill bli allra bäst men det är en suverän ras om man vill prova nya saker och vara duktig inom det.

Målet är att en valp från vår kennel ska kunna visa sig med gott resultat på alla möjliga tävlingsbanor. Lilla Räv's hundar ska kunna vara representerade överallt från agilitybanan till utställningsringen. 

Jag har också som ambition att föda upp hundar som är lätta i vardagen. Alltså hundar med ett för mig trevligt temperament. Jag vill att de ska fungera med andra hundar och i hantering av människor. För mig är pembroken en allroundhund som är som lyckligast om den får hänga på familjen.

Mitt mål är att valpar från vår kennel ska trivas både i naturen och i stadsmiljö, och vara trygg och enkel att ha med sig på alla platser.

Som uppfödare och kennelmamma är min ambition att vara ett bra bollplank för mina valpköpare. Jag önskar att de kan höra av sig till mig med frågor och funderingar, snedsteg och framgångar, under hela hundens liv.

Jag tänker mig att jag kommer försöka vara snabb med att meddela OM/ATT det finns en valp till respektive familj. (Så ni kan planera semester och annat.) Men jag kommer eventuellt vänta några veckor, ca 5-6, med att avgöra vilken valp som flyttar vart. 

Sen kan jag ju säga att det här med att välja avelsdjur var svårare än vad jag någonsin kunnat tänka mig. Det är ju många corgis som stämmer in på beskrivningen ovan: "En kul och trevlig kompis".

Men jag vill gärna mer än så!

Jag är mån om att bevara rasen som den är och så som den avlats fram under årtionden. Men jag har också hittat mina egna preferenser och detaljer som jag tänker mig att jag gärna lyfter fram. 

I rasstandarden står det till exempel att:

(Angående ögonen) "Den bruna färgen skall harmoniera med pälsfärgen. "Överlinjen skall vara plan. "Uttrycket skall vara alert och intelligent." "Huvudet skall vara rävlikt till form och helhet."

Jag är nämnlingen lite extra svag för pembrokes som har det där alerta rävlika, lite söta uttrycket. Men önskar också en hund som är proportinerlig och balanserad i hela kroppen. En hund som står med en tass i vart hörn, så att säga! 

Och detta är bara några av de exteriöra detaljerna.. Det finns också rent medicinska aspekter inom rasen som bekymrar mig lite vid val av avelsdjur. Så som förmågan att valpa naturligt eller med kejsarsnitt, höftleds-status där snittet i Sverige ligger på C och D, avsaknad av tänder, kryptorcism, ögonsjukdomar mm. 

(Jag menar inte att pembroken skulle vara en ras med "rasbundna sjukdomar" på så vis utan jag menar att jag försöker välja avelsdjur med omsorg så vi inte bidrar till en ökning av dessa problem.)

Samtidigt försöker jag förlika mig med tanken om att man inte kan avla fram en "perfekt" hund som uppfyller alla ens önskemål direkt, men ambitionen att ha den hunden om någon generation kan ju få finnas.

2018 gick jag SKKs uppfödarutbildning
och skapade i samband med det mitt kennelnamn, Lilla Räv's.

welsh corgi pembroke utställning pemberwood's lowis
Kennel: Om
Kennel: Text
bottom of page